Terugblik 2023

Heemtuin Rucphen 3 juli
We startten de Zomerschool 2023 met een bezoek aan de Heemtuin in Rucphen, en kregen bij de koffie / thee een heerlijke punt appeltaart ! Daarna gingen we met 2 groepjes op pad met elk een gids.
We liepen via mooie paden van diverse vennen en poelen naar korenakkers, houtwallen, vlinderweitjes, natte en droge heide, eikenberkenbos en nog veel meer gebieden.
De gidsen konden met veel kennis van zaken op alle gestelde vragen ingaan.
Het was prachtig weer om een rondleiding door zo’n mooie tuin mee te maken, en ik denk dat iedereen weer wijzer huiswaarts keerde !
(Tekst: Maria van de Westelaken / Foto’s: Tonny Verschuuren)

1e Dagtocht Antwerpen ’t Zuid 4 juli
Met zo’n 12 mensen, inclusief gids en gastheer, bezochten we Antwerpen.
Omdat iedereen heel erg op tijd was konden we een trein eerder nemen en dat kwartiertje extra tijd betaalde zich uit. Ondanks dat de weervoorspelling niet gunstig was, viel er in Antwerpen geen druppel regen en was het zo nu en dan gewoon een prima temperatuur.
In Antwerpen op het station genoten we van koffie met koek. De gids, Mariëtte, stelde zich voor en informeerde ons over de route die we gingen volgen.
Daarna een klein stukje lopen en de tram gepakt naar het Justitiegebouw. Iedereen keek zijn ogen uit. Wat vooral opviel was de rust in het gebouw, we konden vrijelijk overal in en uit en werden vooral getroffen door het beeld in de hal met de titel ‘Onrecht’. Meer dan woorden kunnen zeggen laat het beeld zien wat dat mensen kan doen.
Daarna kregen we een eerste indruk van de wijk ’t Zuid, hoorden we iets van de geschiedenis en stonden we voor het KMSKA, het Koninklijk Museum Schone Kunsten Antwerpen.
Na 11 jaar renovatie ging dat vorig jaar september weer open voor het publiek. We namen een kijkje in de imposante hal en lieten de sfeer en de schoonheid op ons inwerken.
We verlieten het museum aan de voorkant en mochten de koninklijke trap af. Net aan de overkant was ons lunchrestaurant ‘Le Pain Quotidien’ en daar werden we voorzien van een heerlijke lunch.
Toen was het tijd voor het 2e deel van de dag. We kregen een korte rondleiding door de wijk en zagen de schoonheid van de art nouveau in de huizen in ’t Zuid.
Bij al wat we zagen maakte Mariëtte ons iets wijzer over de achtergronden en geschiedenis. We vervolgden de dag, o.m. op de terugweg naar het station, het was inmiddels 3 uur, door ons te verwonderen door de pracht en praal van het voormalige Elisabeth Gasthuis, het is inmiddels een hotel, en vooral de mooie botanische tuin sprak ons aan. Zie de foto’s !
Na nog een drankje te hebben gedronken aan de Meir, kwamen we rond half 5 aan op het station en bracht de trein ons in Essen.
Volgens ons twaalven was het een prachtige dag en hebben we volop genoten.
(Tekst en foto’s: Peter Stam)

Rechtszaal
beeld Onrecht

Lezing 5 juli
‘Een tocht door de tijd aan de hand van Jeroen Bosch’.
De lezing in de Gong door Tom Molenaars werd met aandacht gevolgd. We werden een stukje meegenomen in de tijd dat Jeroen Bosch leefde in het Katholieke Brabant, met het geloof dat alleen mensen zonder zonden in de hemel konden komen.
De verschillende schilderijen en triptieken zijn vol van symbolen van al die zonden, en ook van erg overtuigende hel en vagevuur ! Hoe vaker je ernaar kijkt hoe meer je ziet. Kortom een interessante kijk in de geschiedenis !
(Tekst: Maria van de Westelaken / Foto’s: Peter Stam)

Wandeling Moretusbos 6 juli
Wat hebben wij het getroffen !! Het was geweldig wandelweer.
Onze gids Mariëtte Veraart heeft ons meegenomen voor een mooie wandeling in het prachtige Moretusbos.
Mariëtte heeft ons veel kunnen vertellen over de oorsprong en alles wat er te zien is. Het is een oud parkbos met rechte lijnen, lanen en doorkijkjes. Het doet denken aan de tuinen van Versailles.
Het bos heeft een sterrenbos, en bestaat voornamelijk uit beuken.
De achttiende-eeuwse gloriëtte in het bos is een rijksmonument. Het kasteel Ravenhof vormt het middelpunt van Landgoed Moretusbos.
Het staat nu gedeeltelijk in de steigers vanwege een grote renovatie.
Het gebied, dat oorspronkelijk uit arme stuifduintjes en heide bestond, was als park aangelegd door Jonker Johannes Josephus Moretus, erfgenaam van de beroemde drukkerij Plantin en één van de rijkste mensen van Antwerpen.
Hij heeft hiervoor de bewoners van Putte ingeschakeld. Zij kregen hiervoor betaald, dit was een belangrijke bron van inkomsten in het verarmde dorp.
Ravenhof en het Moretusbos zijn sinds de Belgische onafhankelijkheid van 1830 door de landsgrens van elkaar gescheiden.
Via de kasteeltuin en de fruitmuur zijn wij naar de brasserie gegaan voor koffie/thee en ook hier weer appelgebak als afsluiting.
Het is zeker de moeite waard om daar zelf nog eens naartoe te gaan. Het is er prachtig.
(Tekst en foto’s: Yvonne Gransjean)

2e Dagtocht Antwerpen ’t Zuid 7 juli
Op vrijdag 7 juli zijn we met de tweede groep van de zomerschool vertrokken vanuit Essen met de trein naar Antwerpen.
Onder het genot van een bakje koffie/thee met een lekkere koek stelde Mariëtte (onze gids) en Peter (onze reisleider) zich voor en lieten ze de route zien die we gingen maken.
Met de tram ging de reis verder naar Antwerpen Zuid naar het Justitiepaleis, in de volksmond ook wel de frietzakken of het vlinderpaleis genoemd vanwege de vele punten op het dak.
In de grote punten zitten de zittingzalen waar we helaas vandaag niet in konden kijken. Maar niet getreurd want Mariëtte wist voldoende te vertellen over dit modern gebouw.
Vandaar zijn we gaan lopen naar het Koninklijk Museum Schone Kunsten. Daar zijn we alleen in de hal binnen geweest die al imposant was met schilderijen en beelden van grote kunstenaars.
Het museum is recent helemaal gerenoveerd en ziet er prachtig uit.
Voor het museum ligt een betonnen veld wat ieder uur vol loopt met water zodat het museum zich daarin kan spiegelen, heel erg mooi. Na een rondje in de tuin daar te hebben gelopen met de nodige uitleg van Mariëtte zijn we gaan lunchen tegenover het museum bij Le Pain Quotidien. Zeker een aanrader volgens iedereen om hier gezellig te genieten van een heerlijke lunch.
Nadat we weer uitgerust waren ging de wandeling verder en kwamen we weer hele mooie gebouwen en herenhuizen tegen uit de tijd van art nouveau en art deco.
Ook hier wist Mariëtte weer hele interessante verhalen van te vertellen. Ook liet ze het 5 sterrenhotel Botanic zien.
Hier komen vele beroemde en rijke mensen. We zijn even binnen geweest om van die sfeer wat mee te krijgen, maar een drankje hebben we maar niet genomen vanwege de hele hoge prijzen.
Dat laatste drankje hebben we maar in de mooie stadsfeestzaal bij Antoon van Dijck aan de Meir genomen waar het betaalbaar is voor gewone mensen.
Ondanks het warme weer was het vandaag toch wel goed te doen. Het was een leuke en gezellige groep die aandachtig luisterde naar de mooie verhalen van Mariëtte, want het is echt wel ongelooflijk hoeveel zij weet van alle verschillende kunststromingen en van Antwerpen.
Ook was er voldoende tijd om met elkaar gezellig te kletsen en nieuwe vriendschappen aan te gaan onder het genot van een drankje.
We weten dat er achter de schermen veel werk zit in de voorbereidingen van zo een dag, dus denk ik dat ik wel namens iedereen kan zeggen,
Mariëtte en Peter bedankt voor jullie inspanning voor deze gezellige en geslaagde dag.
(Tekst: Silvia van Ham / Foto’s: Peter Stam)

1e Workshop Keramiek maandag 10 juli
Hoe leuk is dat als je de 1e Workshop voor de Zomerschool kan starten met het ultieme voorbeeld! Het is geen Tuinfluitertje geworden, maar een kuikentje wat vanmorgen vroeg is geboren.
Het kuikentje voelde zich prima op zijn gemak en liet zich van alle kanten bekijken. Daarna weer gauw terug naar de moederkloek waar nog vier kuikentjes zich geborgen voelen onder moeders vleugels!
Vanmiddag is er hard gewerkt in het Atelier en de eerste 16 Tuinfluitertjes staan te drogen.
We kijken terug op een geslaagde Workshop!!
Vrijdagmiddag komt de 2e groep.
(Tekst en foto’s: Anne van Oosterhout)

Bezoek TextielMuseum Tilburg woensdag 11 juli
Het TextielMuseum is gevestigd in het Mommerscomplex aan de Goirkestraat in Tilburg en is vernoemd naar textielfabrikant Christiaan Mommers (1836-1900).
Ondanks de warmte was het in het museum aangenaam vertoeven mede dankzij het fijne deelnemersgezelschap en de uitstekende gids, Frans.
Hij deelde de geschiedenis van de Tilburgse textielindustrie in drie perioden.
Één: het ‘Spiertijdperk’, waarin de spierkracht het textielproces aanstuurde.
Twee: het ‘Stoomtijdperk’ waarin stoom alle machines aandreef. En als derde het ‘Computertijdperk’, het heden dus waarin het programmeren het machinale maakproces stuurt.
Frans wist ons haar(wol)fijn te vertellen hoe het proces van wol tot product in elkaar steekt met het gebruik van urine, het ‘kruikenzeiken’, aan toe als onderdeel voor enkele bewerkingen.
En wat het verschil is tussen weeftechnieken Damast en Jackard. De gids sprak met passie hierover en uit eigen ervaring, want hij had zelf 25 jaar in het vak gezeten.
Vol trots liet Frans ons ook foto’s zien van hem in gesprek met Hare Majesteit Koningin Máxima, die vorig jaar juni een werkbezoek bracht aan het museum.
Kortom een zeer boeiende, leerzame en leuke middag.
(Tekst en foto’s: Nico Rijven)

Bezoek en rondleiding Vincent van Goghhuis 13 juli
In het museum werden wij ontvangen door Ad de Klerk, onze enthousiaste gids.
Hij vertelt in het kort de geschiedenis van de familie Van Gogh .
Theodorus van Gogh (vader) is predikant in Zundert. Hij trouwde in 1851 met Anna Cornelia Carbentus (moeder).
Zij krijgen 7 kinderen, 3 meisjes en 4 jongens. Op 30 maart 1852 wordt Vincent 1 dood geboren. Precies een jaar later wordt onze Vincent geboren.
Vincent gaat naar school in Zundert, maar al na een jaar wordt hij van school gehaald en krijgt thuis les van een gouvernante.
De kinderen mochten niet spelen met de boerenkinderen (die waren veelal katholiek). Wel was er bijna dagelijks een wandeling door Zundert van het voorbeeldige domineesgezin.
In het museum is er een vaste presentatie die inzoomt op de jeugd van Vincent. Naast deze vaste presentatie is er elk half jaar ook een expositie te zien van een kunstenaar die door Van Gogh wordt/werd geïnspireerd.
Aanvankelijk wilde Vincent in de voetsporen van zijn vader treden. Maar na een mislukte carrière als evangelist in de Borinage, een Belgische mijnstreek, keerde hij zich af van het instituut kerk en werd zijn geloof een privézaak.
Bij het Van Goghkerkje staat een standbeeld van Vincent en Theo Van Gogh van Ossip Zadkine. Het verbeeldt de verbondenheid tussen Vincent en zijn broer. Het monument werd in mei 1964 onthuld door de toenmalige koningin Juliana.
In het kerkje staat de oude preekstoel (die dateert uit de tijd van Van Gogh) en de doopvont waarin Vincent is gedoopt.
De kosterswoning die van de sloop is gered, is volledig is gerestaureerd. Hier is een gast-atelier gevestigd.
Onze gids vertelt ook nog veel wetenswaardigheden over Zundert. Door Zundert loopt de oude weg tussen Antwerpen en Breda. Deze weg is zo’n 200 jaar geleden aangelegd. Tegenover het Van Gogh Museum staat een prachtig gemeentehuis uit 1830.
Dan zijn wij aan het einde gekomen van deze interessante middag, maar niet zonder dat Ad de Klerk een gedicht over Zundert vertelt.
Dank je wel Ad, voor deze mooie middag.
Natuurlijk sluiten wij de middag gezamenlijk af met koffie/thee en appelgebak.
(Tekst en foto’s: Yvonne Gransjean)

2e Workshop Keramiek vrijdag 14 juli
Vanmiddag kwamen er weer 8 enthousiaste dames in het Atelier om onder hun handen prachtige tuinfluitertjes te maken. Er is hard gewerkt en het resultaat mocht er rond de klok van 17.00 uur dan ook zeker zijn.
(Tekst en foto’s: Anne van Oosterhout)

Film: Hoe duur was de suiker Maandag 17 juli
In een redelijk warme De Gong hebben we met een grote groep mensen naar de film over de slavernij gekeken! Het was dramatisch wat mensen aangedaan werd, en het schaamrood stond mij op de kaken, en ik weet zeker dat ik niet de enige was, want na afloop bleef het muisstil in de zaal !! We weten allemaal door alle belangstelling van de laatste tijd welke misstanden plaatsvonden, maar door er op deze manier mee geconfronteerd te worden is weer duidelijker geworden wat mensen elkaar kunnen aandoen !!
(Tekst: Maria van de Westelaken / Foto’s: Peter Stam)

3e Keramiek Workshop dinsdag 18 juli
Wederom een gezellige en creatieve middag waarin hard werd gewerkt om de vrolijke Tuinfluitertjes “tot leven” te brengen.
Ook nu had iedereen zijn eigen stijl en de enige man tijdens deze workshops liet dit dan ook zichtbaar zien.
Op maandag 28 augustus kunnen alle deelnemers tussen 10.00- 11.30 uur hun Tuinfluitertjes komen ophalen in het Atelier.
Hierna zal ik foto’s publiceren van de resultaten van deze middagen.
Deze 3e en laatste workshop van keramiek kan als zeer geslaagd de boeken in!!
(Tekst en foto’s: Anne van Oosterhout)

3e Dagtocht Antwerpen Handelshuis + Sint Jacobskerk 19 juli
Het was een mooi dagje Antwerpen dat we maakten met de Zomerschool.
Met een groep van 16 Zomerscholers reisden we vanaf Essen naar Antwerpen waar we bij aankomst bij Café Royal aan de koffie gingen met een lekker koffiebroodje erbij.
Daarna liepen we naar de Handelsbeurs aan de Twaalfmaandenstraat. Een gebouw dat van 1531 tot 1997 diende als Antwerpse effectenbeurs. In die eeuwen is het gebouw 2x door brand volledig verwoest, maar herrees iedere keer vanuit de as. In de afgelopen jaren vond er een restauratie plaats en nu wordt het gebruikt als evenementenlocatie. Lopend door de Handelsbeurs snuif je nog iets van het rijke verleden van de toenmalige Gouden Eeuw op.
Gids Mariëtte Veraart vertelde erover en wees ons mooie details aan. Na de beurs een korte wandeling naar Le Pain Quotidien waar ons gezelschap van een heerlijke lunch werd voorzien.
Om 14.00 uur werden we verwacht bij de Sint Jacobskerk waar we een uurtje werden rondgeleid door gids Louise Stroobant. Nadien was er gelukkig nog tijd voor een drankje bij Antoon van Dijck in de Stadsfeestzaal aan de Meir. Rond half 5 waren we op spoor 22 waar we moesten wachten op de trein naar Essen die een klein half uur vertraagd was. Maar om 17.45 uur namen we afscheid en keerde iedereen tevreden huiswaarts.
(Tekst en foto’s: Peter Stam)

Rondleiding Instituut Saint Louis en Basiliek te Oudenbosch – maandag 24 juli 2023
We werden prachtig rondgeleid door uitstekende gidsen. Het was zeer informatief over het Instituut Saint Louis en de Basiliek o.a. over het ontstaan en de bouw van deze indrukwekkende monumentale gebouwen. Eén naam die dit alles in gang heeft gezet blijft hangen: pastoor Willem Hellemons, een katholiek in hart en nieren met oog voor de armere jeugd in de toenmalige samenleving van Oudenbosch. Hij had “(..) eene ongemene liefde voor het heil der jongelingen” vermeldt het ‘Souvenir Institut St. Louis’. Een boek dat werd uitgereikt na 1906 aan alle oud leerlingen.
In nauwe samenwerking met de lokale elite van Oudenbosch wist pastoor Simons vanaf 1840 tot diep in de 2e helft van de 19e eeuw een jongensinternaat van 300-400 ‘pensionaires’, voor kostschoolleerlingen op te zetten. En een kerk gelijkend op de Sint Pieter in Rome door architect Cuypers te laten bouwen (1862-1880). De gidsen wisten hier veel over te vertellen en de deelnemers met allerlei details uitermate te boeien.
Zeer de moeite waard om zelf nog eens terug te gaan naar Oudenbosch, een klein stadje met een grootse fysieke katholieke historie.
(Tekst en foto’s: Nico Rijven)

Huifkartocht naar de Panhoef dinsdag 25 juli
Met 2 volle huifkarren en daarvoor 4 enthousiaste paarden hadden we een prachtige tocht door de verschillende landgoederen die grenzen aan de Panhoef.
We werden voorgelicht over het harde werken in afgelopen eeuwen in het veengebied, en het kapitaal dat via de turfvaarten vervoerd werd naar de Leurse Haven en Breda en zo verder vervoerd werd naar Antwerpen, Gent en Brugge. Het verschil in hoogte in het landschap liet duidelijk zien dat dit een gebied is waar heel veel turf gestoken is, en de miljarden winst in slechts enkele zakken verdween!
Kortom een prachtig natuurgebied, zeer gevarieerd, en zo dichtbij in onze directe omgeving!
Na een kop koffie / thee met lekker appelgebak kon iedereen huiswaarts met weer een fijne ervaring rijker!
(Tekst: Maria van de Westelaken / Foto’s: Peter Stam)

Bezoek Antwerpen Handelsbeurs en St. Jacobskerk 26 juli
Ook de 4e Antwerpentocht van de Zomerschool mocht rekenen op prachtig weer.
Net als een week eerder werkten we een programma af te beginnen met de trein van Essen naar Antwerpen. Koffie met een chocoladebroodje in Cafe Royal op Antwerpen Centraal. Daarna een korte wandeling naar de Handelsbeurs, een prachtig gebouw waar in de gouden eeuw handel werd gedreven tussen oost en west. Dat gebeurde in de 16e eeuw toen Antwerpen, Brugge en Gent onder de overheersing van de Spaanse koning vielen. Tot 3x toe brandde dat mooie gebouw af en iedere keer werd het opnieuw opgebouwd. De schoonheid is er nog steeds vanaf te zien. Nu niet meer in gebruik als plek van handel, maar wel als evenementenlocatie. We liepen naar ons lunchrestaurant waar het dagelijks brood voor ons klaar stond. Omdat een paar deelnemers vermoeide voeten hadden namen we een kortere weg naar de St. Jacobskerk waar gids Jan Decorte ons een inkijkje gaf in de schatten van de kerk. Hij vertelde o.a. over het praalgraf waar Peter Paul Rubens begraven ligt, een van Antwerps meest beroemde schilders. Helaas is dat nu niet te zien omdat juist dat gedeelte van de kerk in restauratie is. Na zijn verhaal was het hoog tijd voor nog een drankje in de Stadsfeestzaal en daarna gingen we op weg naar het station. De trein van 16.38 u bracht ons rond kwart over 5 terug in Essen.
Zo kwam er een eind aan een boeiende en, voor sommigen, vermoeiende dag.
(Tekst en foto’s: Peter Stam)

Heeltuin Roosendaal 27 juli 09.30 uur
De workshop bij Linsey was een leuke ervaring. Na ontvangst met een lekkere kruidenthee kregen we een rondleiding in de tuin met uitleg over de verschillende kruiden. Daarna gingen we binnen een crème maken onder het genot van een andere gekozen kruidenthee. De deelnemers vonden het leuk om zo gezellig en knus bezig te zijn. Na afloop kreeg iedereen zijn zelfgemaakte crème mee naar huis en een reader met daarin de beschrijving met benodigdheden en ingrediënten om (voor wie dit wil) vervolgens thuis zelf aan de slag te gaan.

Heeltuin Roosendaal 27 juli 13.30 uur
Vanmiddag was het een hele bijzondere ervaring. We werden welkom geheten door Linsey Teulings van de Heeltuin met een heerlijke kruidenthee. Linsey en haar gezin zijn gefascineerd door de kracht en genezende werking van de natuur. Kruiden en voeding is heel belangrijk voor het gezin. Vandaar dat ze ooit een kruidentuintje is begonnen. Deze tuin is inmiddels enorm uitgebreid.
Met Lindsey hebben wij een wandeling door de kruidentuin gemaakt. Het regende, maar daar trokken wij ons niets van aan. Er was zoveel interessants te zien en te horen. Linsey is inmiddels een gekwalificeerd Herborist, “de apotheker van de natuur”.
Doormiddel van haar workshops deelt zij haar kennis met ons. Er is nog heel veel te leren.
Na wat uitleg en nog een heerlijke kruidenthee hebben wij allemaal een crème gemaakt. We konden zelf kiezen welke basisolie, hydrolaat tinctuur en etherische olie we wilden gebruiken.
Het was een leerzame en heel gezellige middag. We waren het er allemaal over eens. Dit is voor herhaling vatbaar.
(Teksten en foto’s: Tonny Verschuuren en Yvonne Gransjean)

5e Dagtocht Antwerpen bezoek aan de Ruien dinsdag 1 augustus
De laatste uitstap naar Antwerpen was een fysieke zware tocht.
Ondanks de dramatische voorspelling dat het erg slecht weer zou worden, was het een prima temperatuur. Terwijl we via de app op de hoogte bleven dat het in Brabant erg slecht weer was, hielden wij het, op een paar spetters na, droog. Deze tocht van de Zomerschool werd vooral bepaald door het bezoek aan de Ruien.
We gingen ondergronds en zagen de stad Antwerpen van de onderkant. We moesten zo nu en dan wel onze neus dichtknijpen, want we liepen gewoon door de riolen van de stad.
Onder leiding van een gids die zijn best deed zijn verhaal over wat zich in vroegere tijden zo’n 16 meter onder het straatoppervlak afspeelde, smakelijk te vertellen, slaagde hij daar niet in.
Hij liep voorop met een schijnwerper en was voor de meesten van de groep onverstaanbaar. En het duurde en duurde maar, 2 uur achter elkaar. Lang, te lang, voor de meesten van ons.
Even tevoren moesten we ons omkleden, we verwisselden ons schoeisel voor kaplaarzen en kregen beschermende kleding aan. Een hilarische bezigheid. Onze schoenen en jas droegen we mee in een rugzak.
Gelukkig was er, buiten het bezoek aan de Ruien, nog zoveel meer te beleven. Gids Mariëtte Veraart liet ons de Grote Markt zien met het mooie stadhuis en vertelde van Brabo, de reus die in een fontein midden op de Grote Markt staat. De sage van Brabo vertelt over de reus Druon Antigoon die de hand van onwillige tolbetalers afhakte en deze in de Schelde wierp. Brabo doodde echter de reus en hakte op zijn beurt diens eigen hand af, welke hij in de rivier gooide. Volgens deze uitleg van ‘Hand werpen’ zou Antwerpen aan zijn naam komen.
Het was een lange dag, om half 10 met de trein vertrokken van Essen en, door vertraging, pas om kwart over 6 terug in Essen.
Ook deze keer was de groep Zomerscholers heel tevreden over wat men beleefd had.

(Tekst en foto’s: Peter Stam en Truus Nuyten)

Maczek Memorial Breda, woensdag 2 augustus
Wat een bijzonder interessant bezoek. Geweldig. Eerst hebben wij het Poolse Militaire Ereveld bezocht.
Onze gids heeft ons veel verteld en gaf ons ook een heel goed beeld van de gebeurtenissen in de geschiedenis.
Dan het museum bezoeken. Heel interessant en veel te zien en te horen. Echt de moeite waard om er nog eens naar toe te gaan.
En dan even in het kort de geschiedenis van de 1e Poolse Pantserdivisie.
     VOOR UW EN ONZE VRIJHEID   –   ZA WASZĄ I NASZĄ WOLNOŚĆ
Met deze wapenspreuk begint de 1e Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw Maczek aan de bevrijdingsmissie van West-Europa.
Dat de Polen in grootte de vierde nationaliteit waren die aan de bevrijding van ons land heeft deelgenomen, is bij velen niet bekend. Deze Pantserdivisie was een onderdeel van het Canadese leger. Het was een diverse groep Polen.
Sommigen waren gevlucht toen Polen bezet werd, anderen waren weggelopen uit het Duitse leger en anderen kwamen zelfs uit Amerika. Allemaal hadden ze hetzelfde doel, Polen bevrijden uit de Duitse handen.
In 1944 maakte ze de oversteek naar Normandië en kwamen via België in Nederland terecht en zo ook in Breda.
De oorlog kwam ten einde nog voordat de Pantserdivisie hun vaderland bereikt had.
Na de oorlog was het voor de Poolse militairen bijna onmogelijk om terug te keren naar het thuisland.
Tijdens de conferentie van Jalta werd besloten dat Polen in de handen kwam van Stalin.
Veel militairen zijn in Nederland gebleven. Generaal Maczek keerde terug naar Edinburgh.
In 1990 kreeg Generaal Maczek pas erkenning voor zijn daden. Dit door de nieuwe Poolse Republiek.
Op zijn honderdste verjaardag werd hij onderscheiden met een hoge Poolse onderscheiding.
Hij is 102 jaar oud geworden, en ligt begraven hier op het Poolse Militaire Ereveld.
Hij wilde bij zijn manschappen in Breda worden begraven.
(Tekst en foto’s: Yvonne Gransjean)

1e Bezoek aan Pluktuin Bosschenhoofd 4 augustus
Vrijdag 4 augustus ging de uitgestelde excursie ‘Pluktuin’ van maandag door.
We verzamelden bij De Plukkerij in Bosschenhoofd.
Eerst kregen we een heerlijk kopje koffie met eigengemaakte kwarktaart. Waarin verse vruchten uit eigen tuin waren verwerkt.
In twee groepjes liepen we door de tuin met uitleg over de vele bloemen, struiken en bomen.
De weergoden waren ons deze keer goed gezind. De zon scheen heerlijk.
Daarna kregen we allemaal een emmertje met water en een snoeischaartje.
Men mocht zelf een boeketje knippen om mee naar huis te nemen. Zodat je thuis nog kunt nagenieten van al deze pracht.
(Tekst en foto’s: Truus Nuyten)

2e Bezoek aan Pluktuin Bosschenhoofd 7 augustus
Vandaag stond een 2e bezoek aan de Pluktuin op het programma waarvoor 18 deelnemers zich hadden aangemeld.
Ook deze keer troffen wij het met het weer, droog en zelfs wat zon.
Door de regen in de afgelopen weken zag de tuin er prachtig uit, volop bloeiende planten.
De 2 zussen, Anja en Ilse, eigenaren van de pluktuin, heetten ons welkom. En terwijl wij koffie kregen met een heerlijk eigengemaakt taartje vertelde Anja over de ontstaansgeschiedenis van de tuin.
Hierna gingen we met 2 groepen, onder begeleiding van Ilse en Anja de tuin bekijken.
Onderweg gaven Anja en Ilse nog uitleg over de planten die we zagen, en tips voor de verzorging.
Tot slot mocht iedereen een bos bloemen plukken: 15 stelen.
En met dit grote aanbod en variatie was het niet moeilijk een mooi boeket te plukken. Al met al een geslaagde activiteit.
(Tekst: Twink Le Poole)

Stadswandeling Heusden woensdag 9 augustus
Heusden, wat een prachtig vestingstadje en al helemaal bij mooi weer en met een gids die over de diverse plekken en gebouwen het een en ander wist te vertellen. Bijvoorbeeld over het ‘bedelingshuisje’ naast het poortje van het ‘Gouverneurshuis’. Vroeger kregen bedeelden een loden plaatje mee als bewijs van afgifte. Het laten liggen hiervan, het ‘loodje leggen’, betekende dus dat je dood was. Of het verhaal over de ‘voet’, van de geleerde Gisbertus Voetius, een beroemde inwoner van Heusden in de 17e eeuw.
Zo liepen we via het ‘Weessteegje’ naar de ‘Zuid Bolwerk’ en werden we getrakteerd op een mooi uitzicht over ravelijnen, kanonnen en weilanden richting Oud Heusden. Terug langs het ‘Fundament Kasteel’, Burchtplein naar de ‘Visbank’, Vischmarkt en Stadshaven.
Uitleg over de bijzondere molens en Heemtuin De Meulenwerf. Deelnemers, maar ook de gidsen door de vele vragen en belangstelling, genoten van de rondleiding.
Met een lekker natje en droogje in Boei35 sloten we deze heerlijke en mooie middag in vesting Heusden af.
(Tekst: Nico Rijven. Foto’s: Nico Rijven en Edith Dekker)

Lezing over Vulkanen donderdag 10 augustus
Deze middag heeft Ad van Uffelen in de Cuyperszaal in de Crypte in Oudenbosch geanimeerd verteld over Vulkanen, schuivende aardplaten en IJsland. Het werd geïllustreerd door dia’s en filmpjes van indrukwekkende beelden. De middag werd bezocht door ongeveer 28 geïnteresseerden. Tijdens de lezing ging Ad uitgebreid in op vragen vanuit het publiek.
In de pauze werd een kopje koffie en thee geschonken met een koekje. Het was een geslaagde middag volgens de deelnemers.
(Tekst en foto’s: Marja van den Hof en Peter Stam)

Bezoek en rondleiding aan Wouw vrijdag 11 augustus
We starten het middagprogramma in het mooie groene buitengebied van Wouw op het grote terrein waar vroeger een enorm kasteel stond. Er wordt door 30 vrijwilligers met veel enthousiasme en vakkennis gewerkt om muren, poorten en putten etc. bloot te leggen en met de originele stenen en andere materialen ze weer in stukken op te bouwen, zodat je steeds meer zicht krijgt op hoe het was!
Na een koffie/thee pauze die even op zich liet wachten, doordat we in de verkeerde horecagelegenheid waren beland, was de gids in de kerk zo vriendelijk ons toch de uitgebreide rondleiding te geven, en de lange geschiedenis van deze bijzondere kerk met ons te delen! Een uurtje later dan gepland ging iedereen weer huiswaarts, na een zeer interessante middag!
(Tekst: Maria van de Westelaken / Foto’s: Antoinette Lybeer)

Workshop Pentekenen maandagmiddag 14 augustus
Vandaag hebben we pentekeningen gemaakt.
Het woord zegt het al, met een pen kun je niet alleen schrijven maar ook mooie tekeningen maken.
Met weinig materiaal (alleen pen en papier) konden de deelnemers er hun fantasie op loslaten.
Wat zo’n pennetje allemaal op papier kan zetten: Stillevens, landschappen, portretten, dieren, of je eigen fantasie.
Het maakt niet uit als er een streep op papier is gezet volgt de rest vanzelf.
Dat is deze middag maar weer eens gebleken. De tekeningen gingen mee naar huis evenals de pen.
De tijd vloog voorbij met deze enthousiaste deelnemers die thuis hun mooie tekening eventueel af kunnen maken.
Het was weer een fijne ontspannende middag, heel rustgevend.
Dit alles werd uitgelegd door Hanneke Messelink die een fijne workshop heeft gegeven.
(Tekst en foto’s: Tonny Verschuuren)

Vers aan tafel
Op dinsdagmorgen 15 augustus was er een proeverij. We begonnen met koffie of thee met……Een appelflap
Rond 10.45 begon Roland met de uitleg van de diepgevroren maaltijden van “Vers aan tafel”.
Over de recepten, de bereiding, het invriezen, de opslag en distributiecentra. Hoe men kan bestellen en de bezorging.
De prijzen en de folder kwamen ook aan bod.
Ook als men een dieet volgt kunt u bij hen genieten van een gepaste maaltijd. Zelf als deze gemalen moet zijn. Vragen werden duidelijk beantwoord.
Tot slot konden we proeven van de warm gemaakte maaltijden.
– Zuurkoolstamppot met spekjes en schijfjes rookworst.
– Tagliatelle met zalm stukjes en groene aspergepuntjes.
– Mexicaanse kip met paprika, ananas en rijst.
Er waren veel positieve geluiden te horen.
Na afloop kon men de folder en een prijslijst mee naar huis nemen. Voldaan verlieten onze gasten het pluspunt Serena in Zevenbergen.
(Tekst: Truus Nuyten / Foto’s: Peter Stam)

Wandeling Blind Walls Gallery Breda 16 augustus
Voor de wandeling Blind Walls Gallery in Breda verzamelden de deelnemers bij Café de Bruine Pij. Aangezien deze nog gesloten was gingen de deelnemers die vroeg aanwezig waren aan de koffie bij de buurman.
Onze gids Noor vertelde eerst over het ontstaan van de Blind Walls Gallery en inmiddels zijn er zo’n 150 muurschilderingen geplaatst, waarvan er nog 110 in goede staat verkeren.
Toen begon de Tour met een flinke wandeling omdat we deze keer een ander gedeelte van Breda bezochten. De muurschilderingen die we nu hebben gezien hebben allen betrekking op de stad Breda en zijn vroegere bewoners.
Over iedere schildering was een interessant verhaal te vertellen en dat deed Noor prima, ze beantwoordde ook nog de vele vragen die de deelnemers stelden. De tijd is omgevlogen en we waren dan ook iets te laat bij het restaurant waar we nog wat dronken met heerlijke appeltaart.
(Tekst en foto’s: Edith Dekker en Truus Nuyten)

Dagfietstocht donderdag 17 augustus
Vandaag hebben sportieve fietsers deelgenomen aan de Aa en Mark route. De start was op de parkeerplaats in de Brouwerstraat. Van daaruit zijn we via de Rith naar Effen gereden. We hebben ons verwonderd dat het kleine Effen zo’n grote kerk had. Via mooie smalle weggetjes zijn we langs de Aa naar Rijsbergen gereden. Bij Bon Appetite hebben we koffie met appeltaart of wafel gebruikt. Via de oude trambaan zijn we verder gereden naar Galder, Strijbeek en richting Chaam. Bij de Smokkelaar hebben we genoten van een heerlijke lunch. Daarna hebben we langs de Mark gefietst achter Meersel-Dreef langs en daar de Aardbeienroute opgepakt. Dit is een schitterend mooie route langs de Mark met veel kleurrijke bloemen in de berm. In Zundert hebben we even stilgestaan bij de Dahlia in de straatstenen bij de bushalte met alle schilden van de buurtschappen. Via de Pannenhoef zijn we richting huis gereden. Het was een fijne groep met ervaren recreatie fietsers en vele kilometers op de teller. Desondanks zijn we langs onbekende weggetjes gereden, waarvan ze het bestaan niet wisten.
(Tekst: Wim Vroon / Foto’s: Lia Maes)

Wandeltocht Landgoederen en Kastelen Kalmthout 18 augustus
Met een groep van 25 deelnemers maakten we onder leiding van gids Jan Ingelbrecht een wandeltocht over de Kalmthoutse heide. Het was een zonnige middag en op plekken waar geen schaduw was, zo nu en dan heel warm. Tel daarbij het rulle zand waar doorheen geploeterd werd en de tocht van ruim 6 km was zo nu en dan knap vermoeiend. De gids maakte ons deelgenoot van de vroege geschiedenis van dit gebied. Over grondsoorten, kasteelheren- en vrouwen die daarin een rol speelden. En we zagen mooie dingen, bijvoorbeeld het gebied van de heide wat ruim 10 jaar geleden volledig door brand was verwoest en waar de natuur zich nu aan het herstellen is. De foto’s bij dit stukje tekst laten u als lezer iets van die schoonheid meemaken.
Na de tocht smaakte de koffie en thee, frisdrank, bier en lekkers ons goed en iedereen was heel tevreden over al wat geboden was. Ook deze laatste ‘buiten’-tocht van dit zomerschoolseizoen was heel geslaagd.
(Tekst en foto’s: Peter Stam)

Dinsdag 22 augustus 2023
We hebben genoten van de soms hilarische en soms ontroerende film The Best Exotic Marigold Hotel, die zich afspeelt in een bont en zeer rumoerig India, waar een groep zeer uiteenlopende mensen op leeftijd probeert nog iets van het leven te maken (of niet). Wat ik nog wel wil melden is de aangename gekoelde ruime theaterzaal van de Zeven Schakels waar we deze middag te gast waren!!
(Tekst: Maria van de Westelaken / Foto’s: Peter Stam)

Fietstocht Kapelletjesroute 23 augustus
Op woensdag 23 augustus hebben we alsnog de kapelletjesroute kunnen rijden. Deze tocht was uitgesteld vanwege het slechte weer. Gelukkig waren de weergoden ons vandaag goed gestemd. Het was heerlijk fietsweer. De kapelletjesroute startte bij Bon Appetite in Rijsbergen. Van daaruit hebben we een rondje in het buitengebied van Rijsbergen gereden. Vele buurtschappen hebben in dit gebied een kapelletje neergezet. De bezochte kapelletjes waren Onze Lieve Vrouw Ter Mast, Onze Lieve Vrouw van de Vrede, Onze Lieve Vrouw van den Elzentak, Onze Lieve in ’t Zand a/d Tiggeltseberg, Onze Lieve Vrouw van Brabant, Maria Middelares Aller Genade, Onze Lieve Vrouw van Fatima en Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand. Tussendoor hebben we nog genoten van koffie of fris met wat lekkers bij Flore. De deelnemers waren enthousiast over de gegeven informatie bij de kapelletjes. We hebben weer een route gereden waar sommige het bestaan niet van wisten. Altijd mooi om mensen iets nieuws te laten zien.
(Tekst en foto’s: Wim Vroom)

Als bomen konden spreken…
Donderdag 24 augustus werd door Peter Stam een videopresentatie gegeven.
Een bekend gezicht bij de Zomerschool voor senioren EMH.
De 25 toehoorders druppelden rond 14.00 uur binnen bij de Gong. Er werd ademloos geluisterd naar het verhaal van Peter, over de ontstaansgeschiedenis, het leven van bomen en de bedreigingen. Een zeer actueel onderwerp dus.
In de pauze was er voor iedereen een lekker kopje koffie of thee met een soesje.
Na de presentatie was gelegenheid tot het stellen van vragen. Al met al een boeiende en geslaagde middag.
(Tekst en foto’s: Marja van den Hof)

Slotdiner Hoeven 25 augustus
Vrijdagavond was de eerste van de 3 afsluitingen (de andere 2 in Oud Gastel en Etten-Leur volgende week), waarin de deelnemers van de Zomerschool onder het genot van een heerlijke maaltijd en van een glaasje sap of wijn nog even terug konden kijken op alweer een seizoen Zomerschool!
Met alle complimenten en een kleurrijk boeketje bloemen voor de aanwezige vrijwilligers, die weer een zeer gewaardeerde prestatie geleverd hebben, en het invullen van het uitgereikte evaluatieformulier hebben we afscheid genomen tot het volgende seizoen!!
(Tekst en foto’s: Maria van de Westelaken en Peter Stam)

Slot High Tea in Etten-Leur
Vandaag, vrijdag 1 september werd het activiteiten seizoen 2023 van de Zomerschool, zoals altijd, ook in Etten-Leur afgesloten door een gezellige maaltijd.
Deze keer hebben we gekozen voor een high-tea bij Grand Café The Butler. Dankzij een gift van de Lodewijkstichting uit Etten-Leur waren we in staat om de prijzen te verlagen.
De deelnemers voor deze high-tea waren al vroeg aanwezig. Om klokslag 2 uur werd er begonnen met een heerlijk soepje en vers gebakken brood. Hierop volgden de hartige sandwiches, broodjes en nog wat warme hapjes.
De high-tea werd afgesloten met een bordje heerlijke zoete hapjes. Natuurlijk werd dit alles vergezeld van de diverse theetjes.
Nadat de enquêteformulieren waren ingevuld, bleek dat deze high-tea zeer hoge waarderingscijfers kreeg. Het was een zeer geslaagde middag.
(Tekst: Edith Dekker)

 

Slot High Tea in Oud Gastel, zaterdag 2 september
Met ruim 30 deelnemers werd het slot van het Zomerschoolprogramma 2023 gevierd. Dat gebeurde in het Pluspunt in Oud Gastel.
De High Tea werd verzorgd door Hugo Wouters, zijn echtgenote Dorie en kleindochter Tessel met haar vriend Benz. Zij stonden garant voor een perfect snoepfestijn met hartige en zoete lekkernijen.
En er werd vooral nagepraat over de belevenissen van de afgelopen 2 maanden. Tevens werden er enqueteformulieren ingevuld, zodat het Zomerschoolteam kan meten hoe de verschillende activiteiten door de deelnemers zijn gewaardeerd. Hugo Wouters, ook actief als hypnotiseur, vertoonde zijn gave aan een vrijwilliger. Hoewel hem dat in de regel goed afgaat wilde het deze keer niet zo lukken. Maar dat alles kon de pret niet drukken. De deelnemers genoten volop en waren verwonderd dat het mogelijk is zo’n High Tea te kunnen bijwonen voor de prijs van 15 euro. Dat kan dankzij een gift van de Lodewijkstichting in Etten-Leur. Daardoor konden we de prijs, en die van de andere (slot) High Tea en diner iets verlagen.
Deze High Tea was een waardig slot van een mooie periode.
(Tekst en foto’s: Peter Stam)