Terugblik 2024

Slot High Tea in Etten-Leur 30 augustus
Als één van de afsluitende activiteiten van dit Zomerschool seizoen was er vanmiddag een High Tea bij Grand Café The Butler in Etten-Leur.
Het was erg gezellig omdat velen bekenden tegenkwamen van andere activiteiten gedurende het afgelopen seizoen.
We begonnen met een heerlijk tomaten soepje, gevolgd door de hartige broodjes en de High Tea werd afgesloten door lekkere zoetigheden.
Na afloop van de High Tea bleven er nog veel mensen wat napraten. Dit was in ieder geval een geslaagde afsluiting.
(Teksten en foto’s: Edith Dekker)

Slotdiner Hoeven 30 augustus
Vandaag was alweer de afsluiting van een seizoen Zomerschool. Aan gezellig gedekte tafels hebben we met 22 deelnemers heerlijk gegeten, en gezellig zitten praten met onze tafelgenoten. Dat allemaal dankzij de inzet van 4 vrijwilligers, die een heel groot gedeelte van de dag besteed hebben om ons een uitgelezen maaltijd voor te zetten, en na een heerlijk dessert nog luxe aangeklede koffie/thee toe.
Met een kleine blijk van waardering voor de vrijwilligers hebben we afscheid genomen, met de hoop op een weerzien in het volgend seizoen!
(Teksten en foto’s: Maria van de Westelaken)

Slotdiner Oudenbosch 30 augustus
Ook hier keken we vandaag terug op een mooie en geslaagde 2 maandelijkse zomerschool, met als afsluiting een diner in Oudenbosch bij de Pastorie.
Het was een hele gezellige en geslaagde avond. Allereerst kregen we een voorproefje van lekkere sla met tomaten met kip. Daarna (het hoofdmenu) aardappelpuree met heerlijke boontjes en een varkenshaasje met daaroverheen een lekkere champignonsaus, en er werd ook nog een fijne frisse salade bij geserveerd. We mochten dit alles zelf opscheppen en als we nog meer wilden konden we nog een ronde doen. Daarna kregen we een toetje met ijs slagroom en warme kersen. En als afsluiting nog een lekker bakje koffie of thee. Het was uitstekend verzorgd door de kok Hugo en zijn medewerkers, de deelnemers waren heel tevreden over dit diner.
Ook dit was een mooie afsluiting van de zomerschool. Er werden veel complimentjes gegeven over de activiteiten.
Hopelijk zal 2025 ook weer een mooi jaar worden met leuke activiteiten, we zien jullie graag weer terug.
(Teksten en foto’s: Tonny Verschuuren)

Stadswandeling Zevenbergen 21 augustus
Eerst bezochten we de hervormde kerk. Daar werd de geschiedenis van Zevenbergen en de kerk verteld. Hierna bezochten we het praalgraf van Jan van Ligne. En de graven van Ragel Adams van Bergum (1599) en juffrouw Anna, natuurlijke dochter van heer Maximiliaen van Berghe, heer van Zevenbergen (leeftijd 45).
Via de kerkstraat gingen we naar het museum. Daar splitste de groep en kregen we een rondleiding.
De keuken, opperkamer en de winkel. Daarna gereedschappen en ambachten. Boven was ook van alles te zien. De tijd vloog voorbij. Toen was het de hoogste tijd om naar “de Borgh” te gaan.
Daar hebben we gezellig genoten van koffie/ thee en gebak.
(Teksten en foto’s: Truus Nuyten)

Mindfull wandeling 23 augustus
Vandaag was de Mindfull wandeling van de zomerschool. Vanaf restaurant De Haard vertrokken we naar het Pagnevaartbos. Onderweg werd onderling kennis gemaakt.
Bij aankomst in het bos werd uitgelegd wat de bedoeling was. We wandelde langs de paden, om de plassen zoveel mogelijk te ontwijken. Stopte hier en daar voor een opdracht of oefening.
Een ademhaal oefening. Opdracht met een fotolijstje. “Kijk aandachtig wat je ziet”. Kies een plaats om ontspannen te luisteren naar wat je hoort. Verder kregen  we een kaartje met dubbelzijdig plakband om een herinnering te maken aan deze boswandeling.
Tot slot hebben we nog wat gedronken bij De Haard. Daar hebben we gezellig nagekletst. Tot slot kreeg iedereen een set kaartjes met Mindfull tips voor thuis. Daarna gingen we voldaan weer naar huis.
(Teksten en foto’s: Truus Nuyten)

Fietstocht Smokkelaarsroute (60 km) 21 augustus
Vandaag hebben we de Smokkelroute gereden op de fiets. Bij de Menmoerhoeve aan de Zundertseweg was het verzamelpunt. In het jaar van de zonnebloem is op het veld achter de hoeve een levende versie te zien van de “Vaas met de 15 zonnebloemen” van Vincent van Gogh. Helaas was er nog geen zonnebloem te vinden. Via de Wildert en de Heikant (Gagelstraat) zijn we door de Rucphense bossen richting België gereden. In het bos kwamen we het wachtershokje tegen en konden we het verhaal lezen van Klaveren Vrouwke en de strontpaal naast het wachtershokje. Vandaar zijn we doorgereden naar restaurant Bosrust. We hadden er flink tempo in, dus waren we te vroeg en moesten we wachten voordat het restaurant om 11 uur open ging. Het duurde vrij lang voordat we daar koffie met gebak kregen. Nadat we Bosrust verlaten hebben zijn we richting Nieuwmoer gereden. Bij Wildert moesten we een stukje klunen omdat de straat was opengebroken. Daarna door naar Heikant en dan verder naar Essen. Onderweg kwamen we nog het schitterende Sint-Gerardus-Majella klooster tegen, wat nu gebruik wordt als College van het Eucharistisch Hart met een lagere en een middelbare school. In Essen hebben we geluncht bij Step2. Er stond voor ons een tot in de puntjes verzorgde heerlijke lunch-tafel klaar met soep vooraf en lekkere kleine broodjes met allerlei soorten beleg. Echt een aanrader. Na de lunch zijn we dan weer richting huis gereden. Na Nispen hebben we het Molenbeekpad gereden. Via Roosendaal (links te hebben laten liggen) zijn we dan weer naar de Rucphense bossen gereden. Uiteindelijk waren we mooi om 4 uur weer terug bij de Menmoerhoeve, waar we nog een frisdrankje hebben genomen. Alle deelnemers waren het er over eens dat we een schitterende en soms verrassende route hebben gereden.
(Teksten en foto’s: Wim Vroom)

(Dag) bustocht naar Rotterdam 20 augustus
Na wat vertraging in Etten-Leur en de tussenstop in Oudenbosch kwamen we toch op tijd aan in Rotterdam om in te schepen op de Spido, waar de koffie met appeltaart al voor ons klaarstond, om een rondvaart te maken door de haven van Rotterdam. De uitleg van wat we te zien kregen kwam luid en duidelijk door de speakers.
Daarna werden we naar een restaurant op een boot aan de Maas gebracht voor een heerlijk lunchbuffet. Na de lunch kwam er een gids bij in de bus, die ons uitleg gaf tijdens een rondrit langs de bekendste highlights van Rotterdam. Onderweg werd nog even gestopt bij de opslag van het museum Boijmans van Beuningen. Rotterdammers noemen dit bijzondere gebouw “de Theepot”.
Onze dag in Rotterdam eindigde bij de bekende Markthal van Rotterdam waar er nog even wat vrije tijd was om rond te kijken. Gelukkig begon het toen pas te regenen, maar daardoor was het ook heel druk in de Markthal. We hebben daar zoveel bijzonder en lekkere dingen voorbij zien komen. Het was een lust voor het oog. Ook het mozaïek op het plafond van het gebouw is heel bijzonder en kleurrijk.
Daarna begonnen we aan onze terugreis naar de opstapplaatsen waarmee er een eind kwam aan deze mooie dag! Iedereen heeft ervan genoten.
Speciale dank gaat uit naar een geweldige chauffeur, die het erg moeilijk werd gemaakt door de diverse smalle straatjes.
(Teksten en foto’s: Edith Dekker)

2e Schilder Workshop “gekke dieren” 19 augustus
Vanmiddag ging de 2e groep aan de slag in Roosendaal, en iedereen mocht een keuze maken uit een groot aantal beestjes, met de opdracht om deze naar eigen idee te verven! Iedereen was ingespannen bezig met de eigen creatie, onder het genot van lekkere koffie of thee, en daarna heerlijke hapjes! Het was een geslaagde middag, waarna iedereen met haar eigen creatie tevreden huiswaarts keerde!
(Teksten en foto’s: Maria van de Westelaken)

High Tea in De Prullenkast 15 augustus
Vandaag waren we midden in de Ruigenhil Polder bij De Prullenkast.
Gerry en Monique Herbonnet (moeder en dochter) stelden zichzelf voor met een korte geschiedenis van het ontstaan van De Prullenkast, gevestigd in een oude boerderij uit de 16e eeuw.
Diverse vertrekken zijn ingericht als huiskamer en hebben een thema. Je kunt je hart ophalen aan heel veel brocante en curiosa. Alles wat je ziet is te koop.
Wij hebben ontzettend genoten van allerlei zelfgemaakte hartige en zoete hapjes, zoals o.a. brownies, scones, quiches, engels gebak en sandwiches en natuurlijk diverse soorten thee.
Het was allemaal heel veel, ik denk dat de meesten van ons thuis niet meer hebben gegeten.
(Teksten en Foto’s: Yvonne Gransjean)

Stadswandeling Roosendaal 13 augustus
Vandaag hadden we de wandeling door Roosendaal, onder leiding van stadshistoricus Jos Hopstaken.
We zijn gestart bij het NS station. Over dit rijksmonument en vele andere wist hij ons veel te vertellen.
Hij loodste ons door de stad, toonde ons enkele struikelstenen en d’ouwe sok van Roosendaal (kunstwerk en tijdscapsule) in het Emile van Loon park. Uiteraard ook de “Tullepetaen”.
Via straten, pleinen en hofjes bracht hij ons uiteindelijk naar ons koffieadres. Voldaan van alle informatie gingen we na afloop weer naar huis.
(Teksten en foto’s: Truus Nuyten)

Workshop Geschenkdoosje maken 7 augustus
Alle deelnemers waren goed op tijd bij Serena in Zevenbergen.
De workshop “merci cadeau doosje maken” kon voor de afgesproken tijd van start gaan.
Vol ijver gingen we aan het werk. Er werd hard gewerkt. Na de koffie met koek was er nog tijd voor het vouwen van een envelopje en een vlinder. Dat was voor de deelnemers een echte verrassing.
Rond 16.00 gingen we met een voldaan gevoel naar huis met onze werkstukje.
Dank aan Mieke die dit voor ons had voorbereid en begeleid.
(Teksten en foto’s: Truus Nuyten)

Fietstocht Franciscusroute (30km) 6 augustus
Vandaag hebben we de Franciscus route gereden met de fiets. Het was een warme middag, maar op de fiets was het goed te doen met lekker windje. We hebben vier kerkdorpen bezocht namelijk St.Willibrord, Sprundel, Rucphen en Zegge. Vanuit het Transferium zijn we vertrokken. Schijf hebben we niet aangedaan omdat dan de route te lang werd. St.Franciscus had een wilde jeugd met veel feesten en partijen. Ook wilde hij ridder worden maar hij werd krijgsgevangen genomen. Na zijn gevangenschap bekeerde hij zich tot God. Hij kreeg als taak mee om het geloof en de kerk op te bouwen. Dat vertaalde hij in het bouwen van kerken. De kerken zijn geweid aan St.Franciscus. Bij elke kerk hebben we even stilgestaan om goed te kunnen bekijken en een foto te maken. Halfweg hebben we bij Vivre in Rucphen genoten van een versnapering met wat lekkers. Uiteindelijk waren we om 5 uur weer terug bij het Transferium. Het was een gezellige groep. Het tempo was niet hoog zodat er onderweg gezellig gekletst kon worden. De deelnemers hebben genoten van de tocht.
(Teksten en foto’s: Wim Vroom en Jos Hendrickx)

1e Schilder Workshop “gekke dieren” 5 augustus
Deze workshop vond plaats in het hobbyatelier van Esther Verhoeven en haar assistente Linda.
We konden uit verschillende dieren kiezen en er onze eigen fantasie op loslaten. Er werden soms ook dezelfde dieren gekozen, maar na afloop was elk schilderij weer heel anders. Ook vandaag was het weer erg gezellig onder elkaar, tijdens het schilderen werden er nogal wat grapjes gemaakt. Maar er werd natuurlijk ook heel geconcentreerd geschilderd. Esther had alles heel goed georganiseerd, zo kregen we verschillende keren koffie of thee met iets lekkers erbij. En kwam ze ook nog eens meerdere keren langs met lekkere hartige hapjes.
Een geslaagde middag met fijne en weer heel tevreden deelnemers die na afloop hun eigen creatie mee naar huis mochten nemen.
(Teksten en foto’s: Tonny Verschuuren)

Bezoek en rondleiding aan Fort Altena 2 augustus
Op deze zonnige vrijdagmiddag hebben wij met 25 personen een bezoek gebracht aan Fort Altena in Werkendam.
Verdeeld in 2 groepen met ieder een eigen gids kregen wij een interessante rondleiding.
Fort Altena was een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (een keten van 60 forten) en gebouwd in 1847 onder leiding van architect Krayenhoff.
In de tijd van Napoleon rond 1815 lag er al een plan, maar het is tijdens Koning Willem 3 pas uitgevoerd.
De bedoeling was om in tijden van oorlog de vijand tegen te houden d.m.v. onder water-zetting van het lager gelegen gebied en het achterland te beschermen.
In het fort (en kazernes A, B en C) werden de soldaten opgevangen en kregen daar onderdak.
Na het “vallen van de Muur” geen “oorlogsdreiging meer”.
Nu is het Fort opgeknapt en worden hier (en in de aangrenzende loods) feesten en partijen gehouden en kan er buiten op het terras gezellig wat gedronken worden.
Wij kunnen terugzien op een geslaagd bezoek dat werd afgesloten met een lekker kopje thee of koffie met taart.
(Teksten en foto’s: Olga de Korte en Marja van den Hof)

Stadswandeling in Steenbergen 1 augustus
Met de stadsherauten Annie en Patricia als gids werd de groep in 2 verdeeld. De wandeling begon met lichte regen maar het duurde niet lang of we konden onze paraplu’s alweer dicht doen. We hebben mooie gebouwen gezien met goede uitleg, ook verschillende kerken en het oude gemeentehuis evenals mooie doorkijkjes in de zijstraatjes. De wandeling eindigde op een terras waar we gezellig uit konden rusten van de fijne wandeling met koffie / thee en een heerlijk gebakje. Er waren weer veel tevreden deelnemers aanwezig vandaag.
(Teksten en foto’s: Tonny Verschuuren en Willem Braat)

Wandelexcursie op eiland Tiengemeten 31 juli
Op de afgesproken tijd vertrok het pondje met 18 mensen vanuit Zuid-Beijerland naar “De Tien Gemeten”.
Bij aankomst was er eerst koffie met traktatie bij het Natuurcentrum. Daarna met een gids een wandeling over het eiland.
Hij vertelde over het ontstaan, het beheer, de dieren en de planten. Toen hij vertelde dat de bramen zo heerlijk waren, wilde menigeen dit ook proeven. Zie foto.
Na de wandeling was er een lunch. En daarna vrije tijd te besteden. Het landbouw museum en het museum van Rien Poortvliet waren erg in trek..
Om 15.00 stond iedereen weer klaar om met de pond naar het vaste land te gaan. Vanwaar we weer naar huis gingen.
Alle deelnemers hebben genoten van de dag, het weer zat dan ook mee, droog en niet te warm.
(Teksten en foto’s: Rinie Spliet en Truus Nuyten)

3e Workshop Keramiek 29 juli
Ook nu weer een enthousiaste groep dames die nadat de basis vorm gemaakt was naar eigen idee hun uiltje maakte en daarna afwerkte met verschillende kleuren glazuur.
Op maandag 26 augustus kunnen de uiltjes tussen 14.00-15.30 uur opgehaald worden in het Atelier.
(Teksten en foto’s: Anne van Oosterhout)

2e Rondleiding Kaasboerderij en Proeverij 25 juli
Net als vorige week was er vandaag weer een rondleiding op de kaasboerderij. Ook deze keer met enthousiaste deelnemers. Joost gaf weer de rondleiding met goede uitleg, er werden veel vragen gesteld. Zijn vrouw Gerda zorgde voor hapjes en drankjes, tevens gaf ze ook nog een videopresentatie. Hun 2 kinderen deden ook hun best en hielpen goed mee. Na afloop was het erg druk aan de balie waar men kaas kon kopen of andere lekkere dingen uit het winkeltje. Wat de deelnemers betreft waren zij heel tevreden over deze interessante middag en er werd gevraagd of dit volgend jaar herhaald zou kunnen worden. Dus het was weer een geslaagde dag vandaag.
(Teksten en foto’s: Tonny Verschuuren)

2e Bezoek Sint-Catharinadal Oosterhout 24 juli
Vanwege de grote belangstelling voor deze activiteit is er een tweede middag gepland. Ook deze middag was druk bezocht, maar we konden nu wel als een groep optrekken met onze gids Evelien.
Na het gezongen middaggebed in de kapel werden we rondgeleid in het Slotje de “Blauwe Camer”.
De gids vertelde over het ontstaan van de Norbertinessenpriorij en hoe zij in het Sint Catharinadal in Oosterhout terecht zijn gekomen. Dit klooster maakt deel uit van de Heilige Driehoek samen met de Paulusabdij en de Onze Lieve vrouwenabdij. Het Catharinadal is de oudste nog bestaande vrouwenkloostergemeenschap van Nederland. Momenteel wonen er nog 9 zusters.
De zusters hadden in het verleden een zeer goede reputatie met betrekking tot het boekbinden, restauratie en kalligrafie. Door de hoge leeftijd van de zusters gebeurd dit nu niet meer.
Vanaf ca. 2015 hebben de zusters zich bezonnen op hun toekomst en het genereren van inkomen, zo is de wijngaard ontstaan. Deze is meer dan 7 ha groot en hebben we na de pauze, met koffie en gebak, bezocht.
Daarna volgde nog een bezoek aan de kruidentuin, bijentuin en moes- en fruitbomentuin. De gewassen uit de moestuin zijn voor eigen gebruik, maar ook voor het bijbehorende restaurant.
De middag werd afgesloten met een glaasje wijn uit eigen wijngaard en een bezoek aan de kloosterwinkel. Het was voor iedereen een gezellige en geslaagde middag.
(Teksten en foto’s: Antoinette Lybeer)

Filmvoorstelling 23 juli
De film Belfast werd deze middag in De Gong in Etten-Leur vertoond.
We kregen eerst koffie/thee met een koekje naar keuze, en in de pauze ook nog een drankje aangeboden. Wat de film ons zou brengen wisten we niet, maar het was boven verwachting een heel geslaagde middag, spannend en ook wel emotioneel bleek achteraf. Terwijl het buiten aan het stortregenen was zaten wij lekker droog binnen film te kijken. Na afloop bleef iedereen nog zitten, men was er stil van geworden, en er werd gezegd dat het voor herhaling vatbaar was. Dus misschien volgend jaar weer.
(Teksten en foto’s: Tonny Verschuuren)

2e Boswandeling Landgoed Wallsteijn 22 juli
Vanmiddag hebben we de 2e boswandeling gelopen, met als gids Mariëtte Veraart, die ons een heleboel mooie plekjes heeft laten zien van het landgoed Wallstein, zoals de dames en herenvijver, en het hof, waar werd gezorgd voor groente en fruit voor eigen gebruik, en waar sinds enige tijd een boomgaard geplant is met een keur aan “vergeten fruitbomen” en o.a. de woekerende struiken die van origine hier niet thuishoren.
Al met al een leerzame middag, die we afgesloten hebben met lekkere koffie / thee, met een flinke punt heerlijke appeltaart!
(Teksten en foto’s: Maria van de Westelaken)

1e Rondleiding Kaasboerderij en Proeverij 18 juli
We begonnen met koffie en thee, daarna werd de rondleiding gegeven die goed werd uitgelegd door de eigenaar Joost. Er werden verschillende vragen gesteld waarop men een duidelijk antwoord kreeg , b.v. over hoeveel melk een koe per dag produceert. We mochten kijken in de stallen waar ook de kalfjes aanwezig waren. Het was allemaal erg interessant. Daarna kregen we de proeverij met natuurlijk verschillende soorten kaas en nootjes en konden we zelf kiezen wat voor drankje we erbij namen. De deelnemers waren dik tevreden over deze middag. Vanwege de vele aanmeldingen is er volgende week eenzelfde rondleiding en proeverij, hopelijk hebben we dan net zulk mooi weer als vandaag.
(Teksten en foto’s: Tonny Verschuuren)

2e Tuinbezoek Heerle 17 juli
Op deze prachtige woensdagmorgen waren we met de tweede groep tuinliefhebbers weer te gast bij de Fam. v. d. Ven. De tuin lag er weer prachtig bij, en dank zij de zon kwamen alle roze, rode, witte en paarse bloemen en struiken nog mooier uit dan de vorige keer toen het erg bewolkt was. Ook waren er nu weer veel vragen, die met hetzelfde enthousiasme beantwoord werden! Kortom weer een fijne morgen om op terug te kijken!
(Teksten en foto’s: Maria van de Westelaken)

1e Boswandeling Landgoed Wallsteijn 15 juli
Er werd bij het ‘Pannehûske verzameld, dit is ook een onderdeel van Landgoed Wallesteijn. Het is al sinds 1891 een begrip in de streek.
Helaas waren er drie afmeldingen vanwege ziekte. We waren met 11 bezoekers en de gids.
Mariëtte Veraart was de gids om ons mee te nemen over het Landgoed Wallesteijn aan de Oude Buisse Heide bij Achtmaal.
Dit deed ze dan ook voortreffelijk en ze kon ons heel veel vertellen over de geschiedenis en drie generaties familie van der Wall.
Hier volgen nog foto’s om een beeld van het Landgoed en de wandeling te geven.
Op het bruggetje bij de zwempool voor de Hofdames. Voor de heren was er een aparte zwempool.
Tot het laast toe bleef Mariëtte de bezoekers boeien. We hebben allemaal genoten van de wandeling. Daarna was er nog koffie/thee met appeltaart bij het Pannehûske.
(Teksten en foto’s: Rinie Spliet) Voor de 1e keer als gastvrouw.

2e Workshop Keramiek 12 juli
Ondanks de regen was de stemming opperbest in het Atelier en ja zeg nu zelf, je kunt je toch geen leukere invulling voor zo’n verregende dag bedenken!
Wederom 8 dames van de Zomerschool hebben deze middag leuke uiltjes gemaakt.
(Teksten en foto’s: Anne van Oosterhout)

Bezoek aan de wijk Zurenborg in Antwerpen 10 juli
Het beloofde een mooie zonnige dag te worden. De deelnemers verzamelden zich op het station in Essen, vanwaar we gezamenlijk naar Antwerpen Berchem reisden. Na eerst een kopje koffie/ thee en iets lekkers erbij konden we met Mariëtte, onze gids, aan de rondleiding beginnen. Zij liet ons aan de hand van diverse panden de verschillen in bouwstijlen zien. Dit ging van neoclassicisme, jugendstil tot art nouveau. De meeste gebouwen dateren uit de Belle Epoque (eind 19de – begin 20ste eeuw). Onze gids wees op allerlei details en de verschillen tussen de stijlen. Tevens vertelde ze dat de architect Jules Hofman (geb. 1859 in Oosterhout, NB) bij de ontwikkeling van deze wijk een grote rol zou hebben gespeeld en hij hier vanaf het begin bij betrokken was.
Na de lunch gingen we verder in “De straat van Zurenborg” de Cogels-Osylei, waar het ene huis nog indrukwekkender was dan het andere. We kwamen ogen te kort om alles in ons op te nemen.
Aan het eind van de rondleiding hadden we nog tijd voor een drankje en om alles nog eens de revue te laten passeren.
Tevreden en voldaan zijn we terug naar het station gelopen om met de trein terug te gaan naar Essen.
We kijken terug op een geslaagd bezoek aan een bijzondere wijk in Antwerpen, met dank aan onze gids Mariëtte.
(Teksten en foto’s: Antoinette Lybeer)

1e Workshop Keramiek 8 juli
De 1e groep van de Zomerschool is vanmiddag gestart in het Atelier. Voor dit jaar staan er uiltjes op het programma.
Stap voor stap zijn de Zomerscholers allemaal met dezelfde basis begonnen om daarna hun eigen ideeën de vrije loop te laten gaan in uiterlijk en kleur!
De uiltjes moeten voorlopig drogen om daarna gebakken te worden. 26 augustus tussen 14.00- 15.30 uur kunnen ze opgehaald worden.
(Teksten en foto’s: Anne van Oosterhout)

1e Tuinbezoek Heerle 5 juli
Vanmorgen waren we te gast bij de Fam. v.d. Ven in Heerle, met een klein gezelschap, maar de beloofde regenbuien bleven uit, het waren maar enkele druppeltjes !
De tuin was prachtig, met opvallend veel planten en bloemen vol in bloei, wat ook te danken is aan het weer, dat nog niet echt zomers te noemen is, maar wel zorgt voor een frisse groene oase aan de rand van het dorp.
Mw. v.d. Ven heeft legio vragen beantwoord, het enthousiasme was aanstekelijk : kortom een geslaagde ochtend !!
(Teksten en foto’s: Maria van de Westelaken)

Bezoek aan drukkerij museum Etten-Leur 4 juli
Het bezoek begon op de bovenverdieping van het museum met een bakje koffie en overheerlijk gebak.
We kregen daar van Frans en Ton, de twee vrijwillige rondleiders, een introductie over het drukkersambacht en uitleg over het boekbinden.
Beneden lieten ze met veel enthousiasme de werking van verschillende machines zien en hoe het hele drukkersproces werkt. Indrukwekkend was de werkende regelzetmachine, waarmee vanaf eind 19e eeuw tot 1950, veel sneller teksten vervaardigd konden worden. Een zeer boeiende en gezellige middag. Zeker de moeite waard om er met je kleinkinderen op bezoek te gaan.
(Teksten en foto’s: Nico Rijven)

1e Bezoek Sint-Catharinadal Oosterhout 3 juli
Wat begon als een regenachtige dag, werd een leerzame middag.
Het bezoek aan de Norbertinessenpriorij Sint-Catharinadal in Oosterhout.
Dit klooster maakt deel uit van de Heilige Driehoek samen met de Paulusabdij en de Onze Lieve vrouwenabdij.
Het Sint-Catharinadal is de oudste nog bestaande vrouwenkloostergemeenschap van Nederland.
Na een gezongen vesper in de kapel werden de gasten door twee gidsen rondgeleid in het slotje de “Blauwe Camer”, waar verteld werd over de (ontstaans)geschiedenis en het leven achter de tralies.
In de pauze was er koffie met appeltaart en gelegenheid om met de zusters in gesprek te gaan.
Vervolgens ging de rondleiding verder in de wijngaard, kruidentuin en bijentuin.
De middag werd afgesloten met een heerlijk glas wijn uit eigen wijngaard. Het was voor iedereen een gezellige en geslaagde middag.
(Teksten en foto’s: Antoinette Lybeer)

Bezoek en rondleiding Vliegend museum Seppe 2 juli
Bij binnenkomst werden we welkom geheten door de rondleiders en het programma uitgelegd.
Na de presentatie over de geschiedenis van de luchtvaart en het vliegveld konden we genieten van koffie/thee en appelgebak (met slagroom).
Hierna werden we door de rondleiders in groepjes verdeeld en kon de tour beginnen.
Een gevarieerd gezelschap aan vliegtuigen, maar ook de ontwikkeling van diverse motoren werd op een deskundige manier uitgelegd en gedemonstreerd.
Een unicum is het om tussen de vliegtuigen door te kunnen wandelen. Dat geeft je ook een idee van grootte en ruimte (die in de meeste toestellen erg beperkt is).
(Teksten en foto’s: Willem Braat)

Bezoek aan Aspergeboerderij De Santspuy 27 juni
Vandaag hebben we de aftrap gehad van het nieuwe seizoen Zomerschool !
We werden ontvangen door de Fam. Sweep met lekkere koffie / thee en een heerlijke plak appelcake.
Na het verhaal over het ontstaan en groei van het bedrijf door de jaren heen, wandelden we richting pluktuin en via via kwamen we voorbij de wijngaard met verschillende druivenrassen en belanden we bij de aspergebedden.
We zagen de techniek van het asperge steken en zijn nu op de hoogte van de groei van alles wat er bij het telen van het witte goud komt kijken. Na het proeven van een heerlijk glaasje witte wijn keerden we tevreden weer huiswaarts !!
(Teksten en foto’s: Maria van de Westelaken)