Definitief programma Zomerschool EMH 2023

Maandag 3 juli: In 2 groepen bezoeken we de Heemtuin in Rucphen en krijgen we een rondleiding. Tijd van 10 tot 12 uur. Bij deze activiteit verzamelen we om 09.50 uur bij de ingang van de Heemtuin. Parkeerruimte in de naaste omgeving.
Gastvrouwen zijn Maria van de Westelaken en Edith dekker.
Dinsdag 4 juli: Dagtocht naar Antwerpen ’t Zuid. Van 09.15 tot ± 17.00 uur. Verzamelen om 09.15 uur in stationshal van station Essen (BE), Spoorwegstraat 2, 2910 Essen.
Gastheer is Peter Stam
Woensdag 5 juli: Een tocht door de tijd aan de hand van Jeroen Bosch.
Kunsthistoricus Tom Molenaars vertelt een verhaal over beroemde drieluiken van de hand van Jeroen Bosch en gaat in op de inhoudelijke betekenis zoals dat toen en nu beleefd wordt. Om 14.00 uur in de Gong in Etten-Leur.
Gastvrouw is Maria van de Westelaken.
Donderdag 6 juli: Wandeling Moretusbos langs kasteel Ravenhof in Putte (BE).
Verzamelen om 14.00 uur op Parking Oudbroek 2, 2940 Stabroek.
Gastvrouw is Yvonne Gransjean.
Vrijdag 7 juli: (Herhaalde) Dagtocht naar Antwerpen ’t Zuid. Van 09.15 – ± 17.00 uur.
Verzamelen om 09.15 uur in de stationshal van station Essen (BE), Spoorwegstraat 2, 2910 Essen.
Gastheer is Peter Stam
Maandag 10 juli:
Vrijdag 14 juli:
Dinsdag 18 juli:
Workshop Keramiek bij Artisjok Atelier in Hoeven. Start 14.00 uur.
In een 2.5 uur durende workshop maakt u 2 prachtige tuinfluitertjes.
Laat uw creativiteit de vrije loop.
Gastvrouw is Anne van Oosterhout.
Dinsdag 11 juli: Bezoeken we Textielmuseum Tilburg.
Hoe ging het er vroeger aan toe in een textielfabriek en hoe werd er geproduceerd? Dat gaan we zien en krijgen we te horen in een combi-rondleiding. Verzamelen om 13.15 uur bij ingang museum aan de Goikestraat 96.
Vergeet uw museumkaart niet, deze geeft korting!
Gastheer is Nico Rijven.
Donderdag 13 juli Bezoeken we het Vincent van Goghhuis in Zundert, gecombineerd met een bezoek aan de kerk waar de vader van Vincent predikant was. U krijgt een rondleiding van van Goghkenner Ad de Klerk. Verzamelen om 13.45 uur bij het Vincent van Goghhuis, Markt 26-27 in Zundert.
Vergeet uw museumkaart niet, deze geeft korting.
Gastvrouw is Yvonne Gransjean.
Maandag 17 juli: Draaien we in Wijkgebouw De Gong in Etten-Leur de film:
Hoe duur was de suiker.
Gastvrouw is Maria van de Westelaken.
Woensdag 19 juli: We maken weer een Antwerpen-dagtocht.
Nu bezoeken we de Handelsbeurs en de St. Jacobskerk.
Tijd: van 09.15 – ± 17.00 uurVerzamelen om 09.15 uur in de stationshal van station Essen (BE), Spoorwegstraat 2, 2910 Essen.
Gastheer is Peter Stam
Maandag 24 juli: Rondleiding Instituut Saint Louis en basiliek in Oudenbosch. Verzamelen om 13.45 uur op binnenplein van van Saint Louis
Deze tocht maken we met 2 groepen. We horen over de geschiedenis van de kapel en gaan daarna door naar de basiliek. We drinken koffie in de Cuyperszaal en krijgen daar een gegidste rondleiding.
Gastvrouw is Edith Dekker en gastheer is Nico Rijven.
Dinsdag 25 juli: Huifkartocht in de Pannenhoef. Deze tocht wordt met 2 groepen gemaakt.
We zien dit natuurgebied vanuit een huifkar. Onze gidsen vertellen over de geschiedenis van het gebied. Na afloop drinken we koffie/thee bij de Menmoerhoeve.
Verzamelen ruim voor 14.00 uur bij ingang van restaurant.
Gastvrouw is Maria van de Westelaken en gastheer is Peter Stam.
Woensdag 26 juli: Herhaalde dagtocht naar Antwerpen.
Nu bezoeken we de Handelsbeurs en de St. Jacobskerk.
Tijd: van 09.15 – ± 17.00 uurVerzamelen om 09.15 uur in de stationshal van station Essen (BE), Spoorwegstraat 2, 2910 Essen.
Gastheer is Peter Stam
Donderdag 27 juli: Een bijzondere workshop vandaag! U mag naar De Heeltuin in Roosendaal.
De passie van Linsey Teuling-Evers is haar fascinatie voor de kracht en genezende werking van de natuur. Zij leert u producten maken voor het lichaam. Allereerst krijgt u een rondleiding door haar tuin met uitleg over de kruiden en wat u daarmee kunt maken. Deze activiteit vindt op deze dag 2x plaats, in de ochtend om 09.30 uur en in de middag om 13.30 uur.
Gastvrouw is ’s ochtends Tonny Verschuuren en ’s middags Yvonne Gransjean.
Maandag 31 juli: U kunt bloemen plukken in Pluktuin Bosschenhoofd.
In deze tuin krijgt u een rondleiding, kunt een boeketje plukken om er thuis plezier van te hebben. En… u wordt getracteerd op zelfgemaakt gebak. Deze activiteit vindt in de ochtend plaats. Verzamelen om 10 uur bij de Plukkerij.
Gastvrouw is Twink Le Poole.
Dinsdag 1 augustus: Dagtocht naar de Ruien in Antwerpen als ondergrondse belevenis.
Deze tocht brengt u in een onderaardse wereld en laat u kennis maken met een bijna vergeten stuk Antwerpse geschiedenis. Deze tocht is alleen geschikt voor mensen die goed ter been zijn en over een goed gezichtsvermogen beschikken.
Om 09.15 uur verzamelen in de stationshal van station Essen (BE), Spoorstraat 2, 2910 Essen.
Gastheer is Peter Stam.
Woensdag 2 augustus: Bezoeken we het Maczek Memorial in Breda.
Op 29 oktober 1944 werd Breda bevrijd door de eerste poolse Pantserdivisie. Zij werden met open armen ontvangen. In 1963 vonden veel in Breda gesneuvelde militairen een graf op het ereveld. We krijgen daar een rondleiding. Verzamelen om 13.45 uur bij het museum, Ettensebaan 17a, Breda.
Gastvrouw is Twink Le Poole.
Donderdag 3 augustus: Is er een fietstocht van de Kapelletjesroute rondom Rijsbergen van 23 km. Vertrekpunt: Cafetaria Brassserie Bon Appetit in Rijsbergen. Adres staat in de info van het boekje.
Let op: gewijzigde tijd! Vertrek om 13.30 uur en terug om 17.00 uur!
Gastheren zijn Wim Vroom en Jos Hendrickx.
Maandag 7 augustus: We gaan op herhaling! Deze activiteit was heel snel volgeboekt. Gelukkig kunnen we er op 31 juli ook terecht.
Opnieuw kunt u bloemen gaan plukken in Pluktuin Bosschenhoofd.
In deze tuin krijgt u een rondleiding, kunt een boeketje plukken om er thuis plezier van te hebben. En… u wordt getracteerd op zelfgemaakt gebak. Deze activiteit vindt in de ochtend plaats. Verzamelen om 10 uur bij de Plukkerij.
Gastvrouw is Edith Dekker.
Woensdag 9 augustus: Stadswandeling Heusden. Verzamelen om 13.15 uur bij TIP, Pelsestraat 17, 5256 AT Heusden. Er zijn vandaag 2 groepen.
We bezoeken dat eeuwenoude vestingstadje aan de Maas. De eerste vermelding dateert uit 722. In de loop der eeuwen vele malen verwoest.
Maar in 1968 is er begonnen met een uitgebreide restauratie.
De gids leidt ons rond langs mooie plekjes.
Gastheer is Nico Rijven en gastvrouw is Edith Dekker.
Donderdag 10 augustus: Lezing/presentatie over Vulkanen door kenner en IJslandganger Ad van Uffelen. Dat gebeurt in de Cuyperszaal van de crypte in de basiliek in Oudenbosch. 14.00 uur.
Gastvrouwen zijn Twink Le Poole en Marja van den Hof.
Vrijdag 11 augustus: Bezoek aan Vesting en kerk in Wouw.
U krijgt een rondleiding over dit terrein vol geschiedenis. Voor deze activiteit moet u echt goed ter been zijn. Verzamelen om 13.15 uur hoek Waterstraat/Casteelse Dreef. Wouw. Daar wacht de gids. Parkeren op parkeerplaats Waterstraat.
Gastvrouwen zijn Maria van de Westelaken en Antoinette Lybeer.
Maandag 14 augustus: Workshop Meditatief Pentekenen
Ook deze activiteit zat vorig jaar in ons programma. Op veler verzoek wordt deze herhaald. Hanneke Messselink leert u intuitief tekenen waarbij u door vrije vormen te gebruiken uw fantasie en creativiteit de vrije loop laat. Dat gebeurt in de bibliotheek (1e etage) van het Pluspunt in Oud Gastel aan de Veerkensweg 71a. Tijd: 14.00 – 16.30 uur.
Gastvrouw is Tonny Verschuuren.
Dinsdag 15 augustus: Op deze dag is er in Pluspunt Serena in Zevenbergen een proeverij van de maaltijdservice ‘Vers aan tafel’. Deze begint om 10.30 uur en eindigt rond 12.00 uur. De maaltijdservice laat u kennis maken met lekker, gezond en gevarieerd eten.
Gastvrouw is Truus Nuyten.
Woensdag 16 augustus: Een mooie wandeling in Breda. De Blind Walls Gallery.
Deze zat ook in het programma van vorig jaar. Deelnemers vonden hem zo de moeite waard dat we hem herhalen. De tocht volgt deze keer een heel andere route. Breda is een stad met een rijke geschiedenis. Het bijzondere is dat de geschiedenis op de muren is uitgetekend. We krijgen een rondleiding o.l.v. een gids van 1.5 uur. Tijd is van 10.00 – 12.00 uur.
Gastvrouw is Edith Dekker.
Donderdag 17 augustus: Een DAG-fietstocht lang Aa of Weerijs en Mark van 60 km.
Vertrek- en eindpunt: Parkeerplaats Brouwerstraat in Etten-Leur.
Gastheren zijn Wim Vroom en Jos Hendrickx.
Vrijdag 18 augustus: Wandeltocht landgoederen en kastelen in Kalmthout BE (6.5 km)
Deze trip in het oostelijke deel van de Kalmthoutse heide voert je langs het schilderachtige Stappersven en door de bosrijke landgoederen Markgraaf en Boterbergen. We krijgen een rondleiding. Goed ter been zijn is een vereiste. Verzamelen om 13.45 uur De Ster (kruispunt Kastanjedreef en Frans Raatstraat).
Gastheer is Peter Stam.
Dinsdag 22 augustus: In de filmzaal van de Zeven Schakels in Zevenbergen draaien we de film The Best Exotic Marigold Hotel. Een groep Britse gepensioneerden brengt hun oude dag door in het exotische India. Wat de groep daar allemaal meemaakt! 14.00 uur
Gastvrouw is Maria van de Westelaken.
Donderdag 24 augustus: ‘Als bomen spreken konden’ is een videopresentatie die vertelt over bomen, hun oorsprong, duur en leeftijd. Veel bijzondere bomen uit alle delen van de wereld komen voorbij. En u ontdekt dat bomen op een wonderlijke wijze met elkaar communiceren.
Plaats: De Gong in Etten-Leur van 14.00 – 16.00 uur.
Gastvrouw is Marja van den Hof.
Vrijdag 25 augustus: In het Pluspunt in Hoeven, De Halderberg 74, komen we samen voor een heerlijk diner. Een van de slotmaaltijden waarmee we de zomerschoolperiode afsluiten. Het wordt een driegangenmenu. U bent welkom vanaf 17.15 uur.
Gastvrouw is Maria van de Westelaken.
Vrijdag 1 september: We ontvangen u voor een High Tea bij Grand Café The Butler aan de Markt 8 in Etten-Leur. Ontvangst is om 13.30 uur en de High Tea van 14.00 – 16.00 uur.
Gastvrouw is Edith Dekker.
Zaterdag 2 september: In Pluspunt OG, Veerkensweg 71a, 4751 CR Oud Gastel wordt deze middag een heerlijke High Tea geserveerd. De kok en aanwezige vrijwilligers verrassen u op lekkere theetjes en hartige en zoete gerechtjes. En er is bij deze Hightea een verrassing!
Ontvangst is om 13.00 uur en de high tea is van 13.30 tot 15.30 uur.
Gastheer is Peter Stam.

Vooruitblik…

In deze korte film kunt u nu al bekijken wat u deze zomer nog te wachten staat.
Veel kijkplezier!

(Het kan even duren voor de film geladen is… even geduld a.u.b.)